Гроші - це свобода,
викувана із золота

Е.М. Ремарк

Скриня

Нові надходження

1 гривня
2013р.


2 гривні
2015р.





5 гривень, 2020 рік.

     
Країна
Україна
Рік випуску
2020
Метал
Нейзильбер
Вага
16.54 г.
Діаметр
35 мм.
Ціна
250 грн.

Пам'ятна монета
"Видубицький Свято-Михайлівський монастир"
сувенірна упаковка

Присвячена Видубицькому Свято-Михайлівському монастирю, заснованому сином князя Ярослава Всеволодом на південній околиці Києва - в урочищі Видубичі. За літописом, назва урочища походить від слова "видибати" - на цьому місці виплив дерев'яний ідол бога Перуна, якого було скинуто в Дніпро біля Старокиївської гори під час хрещення Київської Русі. Першим мурованим храмом на території монастиря була Михайлівська церква, зведена в останній чверті ХІ ст. На початку ХІІ ст. монастир стає одним із центрів літописання. До володінь монастиря належали звіринецькі, либідські, наводницькі, осокорківські та інші землі з перевозами на Дніпрі та його притоці Либеді. Монастир брав активну участь у політичному житті Київської Русі. Саме тут, біля Михайлівської церкви, за традицією збиралося на рать воїнство. Сучасний ансамбль Видубицького монастиря, що є пам'яткою архітектури національного значення, сформувався з кінця XVII - початку XVIII ст., коли в монастирі з'являється кілька чудових споруд: один із найкращих шедеврів українського бароко - Георгіївський собор, трапезна з храмом Преображення Господнього, дзвіниця.

Тираж: 40 000 шт.

КМ.2.-

Аверс: угорі розміщено малий Державний Герб України, над яким напис півколом УКРАЇНА; у центрі на дзеркальному тлі зображено знакові будівлі архітектурного комплексу Видубицького монастиря в оточенні квітів; зазначено написи: 5/ГРИВЕНЬ/2020 (унизу) та ВИДУБИЦЬКИЙ СВЯТО-МИХАЙЛІВСЬКИЙ МОНАСТИР (півколом); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч серед квітів).

Реверс: зображено композицію: у центрі - сходи, що символізують давню історію монастиря, на першій сходинці яких напис - ХІ ст.; ліворуч - стилізовані іконографічні образи святих, праворуч від сходів - образ ченця, унизу відбиток печатки князя Всеволода, праворуч від неї - герб полковника М. Миклашевського, коштом якого побудовано Георгіївський собор (1696-1701).



 
НАЙКРАЩА СРІБНА МОНЕТА НБУ 2021р.
Всього голосів: 133
Результати
Нумізматичний форум RAND


© Магазин Антиквар

Розробка та розкрутка
дизайн студія 2day
+38 0732 235955  +38 0352 235955  info@antykvar.com.ua  
 Карта сайту  Допомога  Лінки