Гроші - це свобода,
викувана із золота

Е.М. Ремарк

Скриня

Нові надходження

1 гривня
2013р.


2 гривні
2015р.





20 гривень, 2023 рік.

     
Країна
Україна
Рік випуску
2023
Метал
Папір
Вага
0 г.
Діаметр
0 мм.
Ціна
400 грн.

Пам'ятна банкнота "ПАМ'ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!"
(у конверті)

Введена в обіг на відзначення стійкості, незламності, героїзму та сили духу українського народу, які він виявляє у боротьбі проти збройної агресії росії. 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, оголосивши проведення "спеціальної військової операції". Дії агресора, який масово та жорстоко вбиває цивільне населення, завдає нещадних артилерійських обстрілів та авіаударів, руйнує інфраструктуру та знищує населенні пункти, викликають шок у всьому цивілізованому світі! Україна відстоює свою незалежність, суверенітет, територіальну цілісність та право на життя! Наша Перемога - це перемога добра, справедливості, демократії; перемога світла над темрявою!

Тираж: 99 952 шт.

23-55

Основне зображення лицьового боку: українські військові встановлюють Державний Прапор України (фото "Українські воїни підіймають прапор" автора Олександра Смірнова) на тлі фрагментів карти України та прапорів країн, які підтримують Україну. Угорі тексти українською і англійською мовами: 24 ЛЮТОГО 2022 РОКУ / ПОВНОМАСШТАБНИМ ВТОРГНЕННЯМ / РОСІЙСЬКОЇ АРМІЇ РОЗПОЧАВСЯ НОВИЙ ЕТАП / ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ. / НАРОДНА ВІЙНА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ І / СУВЕРЕНІТЕТ УКРАЇНИ ТРИВАЄ З 2014 РОКУ. / ЦЕ ТАКОЖ ВІЙНА ЗА ЦИВІЛІЗАЦІЙНИЙ ВИБІР: / УКРАЇНА ВІДСТОЮЄ СВОЮ ПРИНАЛЕЖНІСТЬ / ДО ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ І ВОДНОЧАС - / ТІ ЗАСАДНИЧІ ЦІННОСТІ, ПРАВА / І СВОБОДИ, ЩО ЛЕЖАТЬ В ОСНОВІ / ЗАХІДНОГО СВІТУ. (ліворуч); ON 24 FEBRUARY 2022, / A NEW STAGE OF ARMED AGGRRESSION AGAINST / UKRAINE BEGAN WITH A FULL-SCALE INVASION / OF UKRAINE BY THE RUSSIAN ARMY. / THE PEOPLE'S WAR FOR THE INDEPENDENCE / AND SOVEREIGNTY OF UKRAINE HAS BEEN / GOING ON SINCE 2014. THIS IS ALSO A WAR FOR / A CIVILIZATIONAL CHOICE: UKRAINE IS DEFENDING / ITS PLACE IN EUROPEAN CIVILIZATION, AND AT THE / SAME TIME FIGHTING FOR THE FUNDAMENTAL / VALUES, RIGHTS AND FREEDOMS THAT UNDERPIN / THE WESTERN WORLD. (праворуч); між текстами - лавровий вінок. Напис УКРАЇНА, під яким - малий Державний Герб України (ліворуч). Під лавровим вінком напис: І НА ОНОВЛЕНІЙ ЗЕМЛІ ВРАГА НЕ БУДЕ... та полімерна стрічка, що містить: шеврон Збройних Сил України, емблему Збройних Сил України та написи: СЛАВА УКРАЇНІ / ГЕРОЯМ СЛАВА. На тлі синьої стрічки розміщено логотип Національного банку України; на тлі жовтої - підпис Андрія Пишного та напис ГОЛОВА. Цифрове позначення номіналу - 20 (унизу ліворуч), вертикальний напис ДВАДЦЯТЬ / ГРИВЕНЬ (праворуч від воїнів) та стилізований степ із квітами маку - нагадування про полеглих захисників України (унизу).

Основне зображення зворотного боку: стилізована композиція, що уособлює фізичні страждання та духовні переживання українців в окупації - зв'язані руки за спиною на тлі полотна, за яким вгадується постать зі слідом від кулі у вигляді маку (автор дизайну Сергій Мішакін), обабіч якого - стилізовані крила з полум'я свічок; угорі на тлі абрисів зруйнованих будівель - терновий вінок, символ мучеництва, праворуч від якого - захисний елемент, кольорова композиція, що поєднує зображення калини та протитанкового їжака. Написи: ПАМ'ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО! НІКОЛИ! (під терновим вінком), ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ (ліворуч вертикально); серійний номер банкноти, який складається з двобуквеної серії ЗС та семизначного номера (розташований двічі - уздовж правого та верхнього країв пам'ятної банкноти); унизу: цифрове позначення номіналу - 20 (по центру), 2023 (праворуч) та своєрідна алюзія - стилізовані маки, що символізують криваві сліди від куль.

Пам'ятна банкнота номіналом 20 гривень 2023 року випуску з підписом Голови Національного банку України Андрія Пишного серії ЗС з номерами 0000001-0300000;
містить елементи захисту чинного номінального ряду банкнот та додаткові оптично-змінні елементи захисту;
розмір банкноти - 80 x 165 мм.


Зображення Національного банку України



 
НАЙКРАЩА СРІБНА МОНЕТА НБУ 2021р.
Всього голосів: 133
Результати
Нумізматичний форум RAND


© Магазин Антиквар

Розробка та розкрутка
дизайн студія 2day
+38 0732 235955  +38 0352 235955  info@antykvar.com.ua  
 Карта сайту  Допомога  Лінки