Гроші - це свобода,
викувана із золота

Е.М. Ремарк

Скриня

Нові надходження

1 гривня
2013р.


2 гривні
2015р.





3 євро, 2023 рік.

        
Країна
Австрія
Рік випуску
2023
Метал
Нейзильбер
Вага
16 г.
Діаметр
34 мм.
Ціна
0 грн.

Пам'ятна монета "Каліфорнійська акула"

Свою назву каліфорнійська акула, дослівно з англ. «підпухла акула» отримала завдяки способу захисту від хижаків. Відчуваючи небезпеку - вона здатна, ковтаючи воду чи повітря, роздуватися приблизно вдвічі за свій звичайний розмір. Але це не єдина її дивовижна властивість - герой другої монети серії австрійського банку також може флуоресціювати зеленим. Для цього акула перетворює вхідне ультрафіолетове або так зване синє світло, на зелене. Спеціальний пігмент в її очах дозволяє бачити неоново-зелений колір своїх співвітчизників. Людські очі не мають такого пігменту, тому нам потрібен ультрафіолет, щоб його побачити. Молекули, які змушують акул флуоресціювати є унікальними для тваринного світу. Світлі ділянки шкіри світяться яскравіше, ніж темні. Насправді, до кінця не зрозуміло, чому саме акула це робить, але можна припустити, що цей процес допомагає акулам розрізняти самців та самок. Це також може бути формою камуфляжу, захистом від бактерій та водоростей, перетворюючи світіння на результат процесу.

Хоча морська акула не є ціллю для риболовів, вони однаково потрапляють у пастки для омарів та крабів, в донні трали. Від цього страждає популяція каліфорнійських акул, оскільки розмножуються вони повільно та мають мало дитинчат. Глобальне потепління та надмірний вилов риби також вносить додатково сюди свої корективи.

Тираж: 65 000 шт.


Аверс: усі 12 морських створінь серії зображені силуетами. Між ними видно бульбашки повітря та хвостовий плавник, що зникає під хвилями праворуч.

Реверс: поле обрамлено історичним ілюмінатором, який прикрашений мушлею та морською зіркою. Видається, що крізь цей ілюмінатор пропливає каліфорнійська акула. ЇЇ тіло коричневого кольору. Однак - під ультрафіолетом - починає світитися зеленим. На задньому плані видно корали, піщане морське дно та маленьких рибок.

UNC / монета з банківського ролу

Друга монета нової серії Münze Österreich AG:
"Яскраве морське життя" (Leuchtende Meereswelten)
У період з 2022 до 2025 заплановано 12 монет;


теги: 3 euro, Münze Österreich, Leuchtende Meereswelten, schwellhai münze, schwellhai münze österreich, blaugeringelter krake münze österreich, Luminous Marine Life, swell shark, каліфорнійська акула, морське життя, монети євро, Австрія, акула, монета акула, котяча акула, кошачьи акулы, кошачья акула монета, калифорнийская акула монета купить, ціетная монета, морская жизнь монета, монети Австрії, ювілейні монети купити, 3 євро кольорова монета



 
НАЙКРАЩА СРІБНА МОНЕТА НБУ 2021р.
Всього голосів: 133
Результати
Нумізматичний форум RAND


© Магазин Антиквар

Розробка та розкрутка
дизайн студія 2day
+38 0732 235955  +38 0352 235955  info@antykvar.com.ua  
 Карта сайту  Допомога  Лінки