Гроші - це свобода,
викувана із золота

Е.М. Ремарк

Скриня

Нові надходження

2 гривні
2018р.

2 гривні
2017р.






5 гривень, 2021 рік.

     
Країна
Україна
Рік випуску
2021
Метал
Нейзильбер
Вага
16.54 г.
Діаметр
35 мм.
Ціна
150 грн.

Пам'ятна монета
"250 років Астрономічній обсерваторії Львівського університету"

Присвячена науково-дослідній установі Львівського національного університету імені Івана Франка, одній із найстаріших обсерваторій Східної Європи, заснованій у 1771 році, з чим пов'язують початок розвитку астрономії у Львові. Вивчення небесних об'єктів у Львові тоді було на тому самому рівні, що й у Берліні, Вільнюсі чи Відні, оскільки обсерваторія за оснащенням не поступалася тогочасним європейським подібним закладам. Науковців виховували у Львівському університеті, де спеціально запровадили окремий курс астрономії. Основними напрямами діяльності сучасної установи є дослідження Сонця, зір, міжзоряного середовища, галактик та Всесвіту як цілого. Важливим напрямом діяльності є також лазерно-віддалемірні, фотометричні та позиційні спостереження штучних супутників Землі. Комплекс телескопів для таких спостережень є в реєстрі наукових об'єктів, які становлять національне надбання України.

Тираж: 35 000 шт.

КМ.5.

Аверс: на тлі стилізованого зоряного неба розміщено малий Державний Герб України (угорі), під яким написи - УКРАЇНА/2021; у центрі на дзеркальному тлі - телескоп обсерваторії Львівського університету; номінал - ПЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу півколом); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч від телескопа).

Реверс: розміщено композицію, що символізує часи перших документально підтверджених астрономічних спостережень у Львові, - на дзеркальному тлі абрису панорами Львова XVIII ст. зображено збірний образ тогочасного астронома, унизу міські мури, на тлі яких - напис 250/РОКІВ та будівля обсерваторії; угорі напис півколом - АСТРОНОМІЧНА ОБСЕРВАТОРІЯ ЛЬВІВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ.



 
НАЙКРАЩА СРІБНА МОНЕТА НБУ 2021р.
Всього голосів: 132
Результати
Нумізматичний форум RAND


© Магазин Антиквар

Розробка та розкрутка
дизайн студія 2day
+38 0732 235955  +38 0352 235955  info@antykvar.com.ua  
 Карта сайту  Допомога  Лінки